Dejavnosti

Naš klub namenja veliko pozornosti raznovrstni humanitarno–socialni dejavnosti. Še posebej smo pozorni na tiste, ki jih pomoč dostikrat doseže prepozno, ali pa je sploh niso deležni.

Aktualni humanitarni projekti in dejavnosti

Ogrejmo jim praznike

Naš dolgoletni član Dane se je pred leti na mrzel decembrski večer sprehajal po domačih Toplicah in ugotovil, da se je iz nekaterih dimnikov kljub hudemu mrazu nehalo kaditi. Isto je bilo naslednji večer, zato se je pozanimal, če je z domačini vse v redu. Ugotovil je, da jim je pred prazniki zmanjkalo drv. Na naslednjem klubskem sestanku je podal pobudo, da gremo v akcijo nabave in dostave drv. Pobuda je bila nemudoma sprejeta in že naslednje jutro smo šli v akcijo. Povezali smo se z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto, ki je predlagal uporabnike. Z lokalnim dobaviteljem in prevoznikom drv smo nato uspešno dostavili drva desetim socialno šibkim družinam ali posameznikom v občinah Straža, Dolenjske Toplice, Mirna Peč in Žužemberk.

Skupna akcija Rotary kluba Dolenjske Toplice, ki donira drva, in Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, ki predlaga uporabnike, je postala tradicionalna in vsak december ogreje srca in domove ljudem v stiski.

Valentinov koncert Rotary kluba Dolenjske Toplice

Februarja v Kulturno-kongresnem centru Dolenjske Toplice tradicionalno organiziramo dobrodelni Valentinov koncert. Pri organizaciji se povežemo z Občino Dolenjske Toplice in tamkajšnjo osnovno šolo.

Vsako leto gostimo mlade glasbenike iz lokalnega okolja, kot tudi priznane, uspešne umetnike iz širšega okolja. Dogodek popestrijo učenci Osnovne šole Dolenjske Toplice, ki pripravijo dobrodelni bazar, na katerem ponudijo različne unikatne in estetske izdelke, ki so jih pripravili s pomočjo svojih mentorjev. Po dogodku sledi tudi prijetno druženje, kjer se z odličnimi zborom in predstavita vinarski družini Oberč in Vide iz Tomažje vasi pri Škocjanu.
Kulturni dogodek povežemo tudi z dobrodelnostjo, saj je izkupiček namenjen delovanju Osnovne šole Dolenjske Toplice ter drugim pomoči potrebnim.

Kolesa sreče

Kolesa sreče so kolesarski izlet z dobrodelnim namenom, ki ga v soboto, 31. 5. 2014, ob 8.15 po okolici Dolenjskih Toplic organizira Rotary klub Dolenjske Toplice v sodelovanju s Servisom in prodajo koles Štangelj in Društvom Sonshine – Evropskim centrom za obravnavo avtizma. Druženje v naravi bomo nadgradili z ozaveščanjem o avtizmu, zbrana sredstva pa bodo namenjena pomoči družinam, ki živijo z avtizmom.

Več o tem na strani projekta >>

Sonca prihodnosti

Projekt obsega vzpostavitev izobraževalnega centra v okrožju Nkhata Bay v Malaviju, ki bo služil kot dnevni center za šolske in predšolske otroke, kot izobraževalni center za učitelje in kot prenočišče za prostovoljce, ter zagotovitev finančnih sredstev za njegovo delovanje oziroma zasledovanje zgoraj navedenih ciljev.

Več o tem na strani projekta >>

Podari nasmeh

Podari nasmeh je projekt, pri katerem sodelujemo z Društvom Sonshine – Evropski center za obravnavo avtizma. Cilj projekta je z vsebinsko, organizacijsko in finančno pomočjo pomagati vsaj trem družinam, ki živijo z avtizmom. Staršem želimo približati možnost udeležbe na Son-Rise Program® Start-Up – začetnem usposabljanju za izvajanje terapije.

Projekt E-otrok

Danes je raba informacijske tehnologije in spletnih možnosti samoumevna v vsakdanjem življenju ljudi. Otroci se vsepogosteje z rabo računalnika in spleta srečajo že v vrtcu ali v osnovni šoli. Učni proces in njihov osebnostni razvoj je laho popolnejši, zabavnejši in učinkovitejši, če že takrat lahko neovirano a v razumni meri uporabljajo računalnik in splet. Projekt e-otrok je naš odgovor, kako v lokalnem okolju priskrbeti čimveč rabljenih, a še vedno uporabnih računalnikov, otrokom, ki do njega zaradi omejenih življenjskih virov staršev ali skrbnikov, ne morejo.

Ob tej priložnosti vabimo vse, ki imate uporabne računalnike, da jih ne spravite v omaro ali v prašen kot, ko si kupite novejšega, ker je hitrejši, zmogljivejši, ker ima boljšo grafično kartico itn. Z veseljem bomo preverili uporabnost računalnika in ga opremili z legalnimi brezplačnimi programi ter ga izročili takemu otroku, ki ga zares potrebuje.

Štipendije Rotary kluba Dolenjske Toplice
Rotary klub Dolenjske Toplice od rotarijskega leta 2009/2010 dalje štipendira uspešne in prizadevne dijake in študente iz socialno šibkejših družin. V prvih dveh letih je nakazoval po dve štipendiji za dijake z rednimi nakazili Območnemu združenju Rdečega križa v Novem mestu, v rotarijskem letu 2011/2012 pa smo se zavezali k štipendiranju dveh dijakov (oziroma študentov) na podlagi pogodb, sklenjenih s štipendisti neposredno. Dijak (v spremstvu staršev oz. skrbnikov) oziroma študent se članom kluba predstavi na enem od rednih sestankov kluba. Klub spremlja učno prizadevnost štipendistov celo šolsko leto in jih občasno jih povabi na tematski večer ali na kakšno drugo priložnost za druženje s člani kluba. Ob koncu šolskega leta štipendist klub seznani s svojim učnim uspehom. Člani kluba se v poletnih mesecih odločimo, ali se štipendira isti dijak/študent tudi prihodnje šolsko leto ali pa štipendijo dodelimo komu drugemu. Štipendiranje dijaka je mogoče podaljšati tudi v obdobje študija, najpomembnejši pogoj za nadaljnje štipendiranje pa je predvsem uspešno doseganje učnega uspeha dijaka in ugotovljeno socialno šibko družinsko okolje.

Pretekli dogodki

Dobrodelni koncert Requiem

Hišica za Polžka

Projekt Otroci Otrokom

Projekt je potekal 2010 in je imel tako vsebinsko komponento z namenom približati življenje in šolanje afriških otrok osnovnošolcem v Dolenjskih Toplicah kot dobrodelno komponento nakupa evakuacijskega vozička za predšolske otroke.

Projekt Velika glasba za male glasbenike

Namen dobrodelnega koncerta, Requiem, K. 626 – poklon 220. obletnici smrti W.A. Mozarta, ki je potekal 3. 12. 2011 v Novem mestu, smo poimenovali »Velika glasba za male glasbenike«. Z izkupičkom od prodanih kart omogočamo glasbeno izobraževanje skupini nadarjenih otrok, iz socialno šibkejših družin, v sodlovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Glasbeno šolo Lipičnik.

Otroci pridno in vestno obiskujejo glasbeno šolo. Njihov napredek redno spremljamo. Podrobnosti o glasbenih aktivnostih skupine otrok bomo pripravili in jih predstavili ob koncu glasbeno izobraževalnega obdobja.