Naš dolgoletni Projekt Sonca prihodnosti obsega vzpostavitev izobraževalnega centra v okrožju Nkhata Bay v Malaviju, ki služi kot dnevni center za šolske in predšolske otroke s težavami pri učenju. Pri projektu sodelujemo z našo prijateljico Jano Dular (Društvo Ela), ki je delovala že v okviru ostalih humanitarnih projektih v Afriki.

Jana vsako leto pride domov v Slovenijo le za dva meseca. Ta čas, tako njej kot njeni družini, mine prehitro, saj ob druženju z družino, ki jo podpira pri njenem dobrodelnem delovanju že vrsto let pri izvajanju različnih projektov v Afriki, Jana izvaja številna predavanja po Sloveniji in tako deli težave, ki jih po svojih človeških močeh rešuje v Afriki. Ta mlada pravnica ima poslanstvo, ki ga živi. Vsi, ki jo spoznajo, prisluhnejo njenim predavanjem, berejo njeno ažurno spletno stran (blog), vedo, da je vztrajna, delovna in srčna.

Tokrat smo Jani prisluhnili o podrobnostih, ki jih je v preteklem letu naredila v izobraževalnem centru v Malaviju. Naš klub njene dejavnosti v Malaviju popira že vrsto let. Izobraževalni center pa je podprl tudi z večjim denarnim pripevkom leta 2012, tako da smo uspešno prijavili projekt Sonca prihodnosti kot prvi – Matchin-Grant Rotary Internacional – projekt Slovenskega distrikta (distrikt smo Slovenci pridobili 2012). Na predavanju nam je Jana nazorno pojasnila, kaj je doseženo s sredstvi pridobljenimi iz Matchin-Granta in kako to spreminja življenja tamkajšnjih številnih otrok, staršev in nenazadnje zanimanje državnih oblasti. Prizadeva si, da bi ta primer delovanja bil integriran v javno-izobraževalni sistem Malavija.

Ob slikoviti in srčni predstavitvi, smo začutili obsežnosti in radost učinkov tega centra ter dela številnih prostovoljcev, ki jih Jana vedno upreže prav tam, kjer so najučinkovitejši. Želimo ji, da center postane samozadosten in da bo njena pot v rodno Slovenijo kmalu omogočena, če si bo to seveda želela.

Vabimo vas, da si ogledate televizijski pogovor z Jano, ki je bil predvajan 6. 10. 2014 na Vašem kanalu in je dostopen na POVEZAVI ter Janino objavo Hvala dragi RC Dolenjske Toplice in LEO!